Τζαμί θέλει να δει την Αγία Σοφία ο Τούρκος αντιπρόεδρος
Το «λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας» ελπίζει πως «θα δει να χαμογελά ξανά» ο Μπουλέντ Αρίντς, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, εκφράζοντας την επιθυμία του να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων μνημείων και να γίνει ξανά μουσουλμανικός χώρος λατρείας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Hurriyet», ο Αρίντς χαρακτήρισε τζαμί την Αγία Σοφία και εκφράστηκε σαφώς υπέρ της «αποκατάστασής» του.

«Στεκόμαστε αυτήν την στιγμή δίπλα στο τζαμία της Αγίας Σοφίας... κοιτάζουμε μία λυπημένη Αγία Σοφία, αλλά ελπίζουμε πως θα την δούμε να χαμογελά ξανά», είπε σε εγκαίνια μουσείου κοντά στο εμβληματικότερο μνημείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Αρίντς αναφέρθηκε σε άλλα δύο πρόσφατα ανάλογα προηγουμένα -βυζαντινών ναών που, όπως η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, είχαν γίνει τζαμιά, μετατράπηκαν σε μουσεία και πρόσφατα έγιναν ξανά τζαμιά. Πρόκειται για την ένα μνημείο στη Νίκαια και ένα στην Τραπεζούντα.

Για το πρώτο, είπε, δεν υπήρξαν νομικές επιφυλάξεις, όπως όμως είχε γίνει για το δεύτερο. «Ευτυχώς τώρα έχουμε δικαστές στην Τουρκία, κράτος δικαίου και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας κατοχυρώθηκε νομικά ως τζαμί», είπε ο Αρίντς, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Ο ίδιος προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα λέγοντας για την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης: «Δεν θα πω ότι εύχομαι να γίνει τζαμί, γιατί θα με παρεξηγείσετε, αλλά για αυτά τα πράγματα πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε», είπε.