Βιβλίο: Ελίφ Σαφάκ-Οι 40 κανόνες της αγάπης

Μυθιστόρημα

Ελίφ Σαφάκ

μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Παπαδόπουλος, 2012
462 σελ.

Υπάρχει τρόπος να συλλάβεις τι σημαίνει αγάπη, χωρίς ν' αγαπήσεις εσύ ο ίδιος πρώτα;
Η αγάπη δεν μπορεί να εξηγηθεί. Μπορεί μόνο να βιωθεί.
Η αγάπη δεν μπορεί να εξηγηθεί, κι όμως εξηγεί τα πάντα.

Το λυρικό, ευφάνταστο μυθιστόρημα της Ελίφ Σαφάκ, συγγραφέως του μπεστ σέλερ "Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης" (The Bastard of Istanbul) και πιο πολυδιαβασμένης γυναίκας συγγραφέως στην Τουρκία, ξετυλίγεται σε δύο παράλληλες αφηγήσεις. Στον δέκατο τρίτο αιώνα, ο σούφι ποιητής Ρουμί συναντάει τον πνευματικό του μέντορα, τον διαβόητο περιπλανώμενο δερβίση, γνωστό ως Σαμς αλ- Ντιν Ταμπρίζ, και μεταμορφώνεται από έναν πετυχημένο αλλά δυστυχισμένο θρησκευτικό ηγέτη σ' έναν αφοσιωμένο μυστικιστή και υπέρμαχο της αγάπης.

Στη σύγχρονη Μασαχουσέτη, μια δυστυχισμένη νοικοκυρά, η Έλλα Ρουμπινστάιν, εμπνευσμένη από το μήνυμα αγάπης του Ρουμί, βρίσκει το θάρρος να ξεκινήσει τη δική της μεταμόρφωση.
Αναμειγνύοντας την Ανατολή με τη Δύση, το παρελθόν με το παρόν, η Σαφάκ μας χαρίζει ένα συναρπαστικό, δραματικό και πληθωρικό αφήγημα για το πώς η αγάπη λειτουργεί και επηρεάζει τον κόσμο.

"Ένα συγκλονιστικό και σοφό βιβλίο... [που] αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της ζωής του Ρουμί".
[The Associated Press]

"Το γοητευτικό, δαιμόνιο και συγκινητικό μυθιστόρημα της Σαφάκ αναβιώνει με τρόπο θαυμαστό τη θεϊκή αποκάλυψη του Σαμς και του Ρουμί".

H Ελίφ Σαφάκ έχει γράψει άλλα τέσσερα μυθιστορήματα και μία συλλογή δοκιμίων. Στην Τουρκία έχει αποσπάσει το λογοτεχνικό βραβείο Mevlana, καθώς και το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την Τουσόν της Αριζόνα, όπου εργάζεται ως βοηθός καθηγητή στο Tμήμα Mεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Aριζόνα. Έχει αρθρογραφήσει για τις εφημερίδες The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times και The Wall Street Journal, και προβλήθηκε στο National Public Radio.
Το βιβλίο της Το Μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, διότι πραγματεύεται τη γενοκτονία των Αρμενίων. Όπως και ο Ορχάν Παμούκ, η Σαφάκ διώχθηκε για τις απόψεις της και για «προσβολή του τουρκισμού» και παραπέμφθηκε σε δίκη, αλλά τελικά αθωώθηκε.