Βιβλίο: Η ιστορία ενός νησιού-Ο ξεριζωμός

Συγγραφεέας: Γιασάρ Κεμάλ

Περιγραφή:

Καταπράσινο, γεμάτο πεταλούδες σε χρώμα νεραντζί, κατάσπαρτο με αγριολούλουδα σε χρώμα νεραντζί, έτσι καθώς βάφονται όλα από τα ειρηνικά του δειλινά και τα φλογισμένα ξημερώματα. Και γύρω η θάλασσα.
Ένα νησί, Μικρό, πανέμορφο, που θρέφει στις εύφορες τις πλάτες του ανθρώπους ειρηνικούς, δουλευτάδες, ταγμένους να αγαπάνε τούτη τη φούχτα το χώμα και τα σμαραγδένια νερά που τα ορίζουν, που έχουνε τη χαρά να γεννιούνται, να ζουν, και να πεθαίνουν πάνω σ αυτό που οι αιώνες τους όρισαν για πατρίδα. Έλληνες αδερφωμένοι με τους Τούρκους.Και ο ξεριζωμός! Απρόσμενος, σκληρός, ανεξήγητος για τις χιλιάδες των Ελλήνων της Τουρκίας, που διώχνουν για την Ελλάδα, όσο και για τους Τούρκους της Ελλάδας, που υποχρεώνονται να φύγουν για την Τουρκία. Ανταλλαγή, πληθυσμών! Έτσι ονοματίζει το κρίμα η Συνθήκη της Λωζάνης.
Κι έρχεται ο Τούρκος Γιασάρ Κεμάλ, ο Κούρδος Γιασάρ, ο σύγχρονος ανθρωπιστής συγγραφέας, με το πετσί του αργασμένο από τα δεινά του πολέμου, να βάλει το παράπονό του, το βουβό λυγμό του, γι αυτή την καταστροφή, στα χείλια ενός Τούρκου, του Τραμουντάνα Μουσά, κι ενός Έλληνα, του Βασίλη, που συναντιούνται στη «διατεταγμένη» ερημιά, με τα φαντάσματα του πολέμου, των γενεοκτονιών, να κατατρύχουνε τον πρώτο, και την αδικία του αναίτιου ξεριζωμού να φουσκώνει στο στήθος του άλλου, και υψώνουν την κραυγή της διαμαρτυρίας, την κοινή για κάθε ξεριζωμένο, για κάθε πρόσφυγα:
«Αυτός που φτιαξε τον πόλεμο, παράδεισο να μη δει!»

Γιασάρ Κεμάλ

Γιασάρ Κεμάλ. Τούρκος συγγραφέας κουρδικής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1923 από Κούρδους γονείς σε ένα χωριό της Κιλικίας. Ουσιαστικά αυτοδίδακτος, σε ηλικία 26 ετών εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και άρχισε τη δημοσιογραφική και συγγραφική καριέρα του, κερδίζοντας σύντομα τη διεθνή αναγνώριση, ενώ προτάθηκε και για το βραβείο Νόμπελ. Φορέας διπλής πολιτιστικής παράδοσης, έχει χαρακτηριστεί "ο πιο Τούρκος από τους Κούρδους συγγραφείς" και "ο πιο Κούρδος από τους Τούρκους συγγραφείς", ενώ υπέστη διώξεις από το τουρκικό κράτος για τις καταγγελίες και τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις. Στο έργο του επισημαίνει την ανάγκη εκδημοκρατισμού του τουρκικού κράτους, συνδέοντάς την άμεσα με την ειρηνική πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος και καταγγέλλει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα "Η θυμωμένη θάλασσα", "Οι αγάδες του Ακτσασάζ", "Ο θρύλος των χιλίων ταύρων" και "Ο μεσόστυλος".

Βιβλιογραφία
Η ιστορία ενός νησιού
Οι αγάδες του Ακτσασάζ
Φύγανε και τα πουλιά
Η θυμωμένη θάλασσα
Χρώματα της ζωής και της γραφής
Ο τσακιτζής
Ιντζέ Μεμέτ Ο μεσόστυλος
Ο θρύλος των χιλίων ταύρων