Βιβλίο: Το να είσαι ‘άλλος’ στο Γιεσίλτσαμ

(Η αναπαράσταση των μη μουσουλμάνων στον τουρκικό κινηματογράφο από τις αρχές έως τη δεκαετία 1980)
Dilara Balcı
Η τέχνη του κινηματογράφου, εισχώρησε στο Οθωμανικό κράτος και κέρδισε δημοσιότητα χάρις στους ξένους υπηκόους και τις εθνικές μειονότητες. Η προσφορά των μη μουσουλμάνων στον τομέα του κινηματογράφου, είναι αδιαμφισβήτητη. Από τα τελευταία χρόνια του Οθωμανικού κράτους έως τη δεκαετία του 1960 οι μη μουσουλμάνοι έβαλαν την υπογραφή τους σε κάθε τομέα, από την παραγωγή ως τη διοίκηση επιχειρήσεων, από την υποκριτική και την εικόνα, ως την σκηνοθεσία, και από τη σκηνοθεσία ως το μοντάζ.

Τελικά, οι μη μουσουλμάνοι στα εδάφη της Ανατολίας, δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από το να είναι ‘’ξένοι’’, και από την απαρχή του κινηματογράφου έως τις μέρες μας δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το στίγμα. Δεν είναι όμως μόνο ο κινηματογράφος, που δημιουργεί μια συγκεκριμένη αντίληψη σχετικά με την κοινωνική δομή των μη μουσουλμάνων. Παράλληλα, το βιβλίο Yeşilçam'da Öteki Olmak (Το να είσαι ‘άλλος’ στο Γιεσίλτσαμ) παρουσιάζει το κοινωνιολογικό και πολιτικό πανόραμα της Τουρκίας, από τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως τη δεκαετία 1980.

‘’Δεν είναι δυνατόν να μάθουμε στον κινηματογράφο, την αλήθεια για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Εβραίους. Ο αναπαράσταση των μη μουσουλμάνων είναι διττή. Ποτέ δεν θα δούμε με τα μάτια μας τους ανθρώπους που πέρασαν, το πώς έζησαν οι οικογένειες, τη λατρεία στο θεό τους και την κουλτούρα τους.’’
(Aπό το Δελτίο Παρουσίασης)
Τουρκικά
252 σελ. – μαλακό εξώφυλλο -- άδετο -- 15  x 22 εκ
Κωνσταντινούπολη, 2013, 1η έκδοση