Ξεπέρασαν τα 2 εκ. οι πρόσφυγες από τη Συρία

Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία είναι "φοβερή" και υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί καθώς η βία επιδεινώνεται, δήλωσε σήμερα εκφράζοντας την ανησυχία της η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Αρωγή. 

"Ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο καταφεύγοντας στις γειτονικές χώρες έφθασε το φοβερό επίπεδο των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά", αναφέρει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ανακοίνωσή της μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει "τέσσερις φορές τον πληθυσμό του Μάντσεστερ ή της Λιόν και αντιστοιχεί περίπου στον πληθυσμό της Βαρσοβίας", σύμφωνα με την ευρωπαία επίτροπο. "Η αλήθεια είναι ότι καθώς η βία γίνεται περισσότερο βάναυση και απάνθρωπη, ο αριθμός των προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί", προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν τους ανθρωπιστικούς κανόνες και να προστατεύουν τους αμάχους.

Η ΕΕ είναι ο κύριος χρηματοδότης των προγραμμάτων ανθρωπιστικής αρωγής στην κρίση (ιατρική υποστήριξη, βοήθεια σε τρόφιμα, νερό, καταφύγια...). Από το τέλος του 2011 έχει διαθέσει 515 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τα θύματα στη Συρία και τις γειτονικές χώρες. Επίσης 328 εκατομμύρια ευρώ αφιερώθηκαν, μέσω άλλων οργάνων της ΕΕ, στην υποστήριξη της εκπαίδευσης ή στον κοινωνικό τομέα, κάτι που αυξάνει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στα 843 εκατομμύρια ευρώ.

Σ' αυτά προστίθεται η ανθρωπιστική αρωγή που χορηγείται άμεσα από τις ευρωπαϊκές χώρες και ανέρχεται σε 494 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ΕΕ. Η συνολική βοήθεια εκ μέρους των 28 χωρών της ΕΕ υπερβαίνει έτσι το 1,3 δισεκ. ευρώ. Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια είναι κατανεμημένα ανάμεσα στη Συρία (47%) και τις γειτονικές χώρες: την Ιορδανία (23%), το Λίβανο (24%), την Τουρκία και το Ιράκ. Χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται από τους οργανισμούς του ΟΗΕ (UNICEF, Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες...), τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις. (Express)

Booking.com