Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Β.Κύπρου για «οριοθέτηση των χωρικών υδάτων»
Συμφωνία “οριοθέτησης των χωρικών υδάτων”, υπέγραψε η Τουρκία με την Β.Κύπρο. Τη συμφωνία υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ντερβής Ερογλου. Εδώ και μέρες γινόταν από τουρκικής πλευράς λόγος για συμφωνία “οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας”, ενώ το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων κάνει λόγο για “συμφωνία οριοθέτησης χωρικών υδάτων”.

Σύμφωνα με την τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Ερντογάν μετά την υπογραφή είπε “διαμαρτυρόμαστε για τα ανεύθυνα, προκλητικά και μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων” και δήλωσε πως η ΤΔΒΚ "θα εκδώσει άδειες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου".

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι με τη συμφωνία, ένα μέρος της «υφαλοκρηπίδας» της ΤΔΒΚ “περιορίστηκε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με μία γραμμή που προέκυψε από την ένωση 27 γεωγραφικών σημείων”. Ανέφερε ότι η συμφωνία “σχετίζεται με την έρευνα και την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου «που συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους ότι το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας έχει ξεκινήσει μια εργασία με σκοπό να μην γίνουν δεκτές οι εν λόγω εταιρείες στα διάφορα έργα ενέργειας στην Τουρκία και να υπάρξουν κάποιες κυρώσεις».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι “η Τουρκία σήμερα και στο μέλλον θα κινηθεί με σωφροσύνη όπως της αρμόζει και δεν θα δώσει βάση σε όσους στηρίζουν ελπίδες στην ένταση και την κρίση”.