ΥΠΕΞ: Περιμένουμε από την Τουρκία να επαναλειτουργήσει τη Σχολή της Χάλκης
"Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας" δήλωσε ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης περί αμοιβαιότητας για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπ. Αρίντς περί αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:

«Συγκρατούμε, από τη δήλωση του κ. Αρίντς, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Και περιμένουμε.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Όσο για τα περί αμοιβαιότητας, οι δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι της Θράκης, επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του Κράτους Δικαίου, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, μπορούν να απαντήσουν.
Όχι όμως και οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί.
Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».