Υπό κατάληψη Υπουργεία-Οργανισμοί
Σε καταλήψεις των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην Εμπορίου, Οικονομικών, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, έχουν προχωρήσει από το πρωί οι εργαζόμενοι σε αυτά, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ κατά της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου. Επίσης, καταλήψεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι και σε Οργανισμούς, ενώ οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν καταλάβει από χθες τις εισόδους σε χωματερές και αμαξοστάσια. Εν τω μεταξύ, αποχώρησαν οι περίπου 70 φοιτητές που είχαν καταλάβει το υπουργείο Παιδείας νωρίτερα, με αίτημα την απόσυρση του νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ μαθητές σχολείων της Καλλιθέας πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Η διαμαρτυρία κορυφώνεται αύριο με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τους 151 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Σε συμβολικές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν σήμερα και εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας κάνοντας λόγο για «σφαγές των αμνών» από την κυβέρνηση και την τρόικα, με μια συμβολική φράση σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων.

Από σήμερα προχωρούν σε κινητοποιήσεις και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης διαμαρτυρόμενα για ελλείψεις προσωπικού, μειώσεις στους μισθούς τους. Την Τετάρτη μάλιστα θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό της πύλης των φυλακών του Κορυδαλλού, από τις 7:00 έως τις 10:00.

Στο πλαίσιο αυτής της απεργίας, την οποία θα ακολουθήσει στις 19 Οκτωβρίου γενική πανεργατική απεργία, θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο. Καθηλωμένα θα βρίσκονται και τα αεροσκάφη καθώς στην συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Σε επίπεδο αστικών μεταφορών, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία προσανατολίζονται σε στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας ενώ σήμερα αναμένεται η απόφαση των εργαζομένων σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό. Η πρόθεση για το μετρό, τουλάχιστον, είναι να μείνει ανοιχτό όλο το 24ωρο προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θελήσουν να κατέβουν στο κέντρο.

Απεργούν, επίσης, οι δικηγόροι που θα απέχουν από τις δικαστικές αίθουσες σύμφωνα με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Απεργούν ακόμα, οι εργαζόμενοι στα εμπορικά λιμάνια όλης της χώρας καθώς και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων και υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, καθώς στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Την Τετάρτη τέλος απεργούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αύριο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή. Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

Πηγή: ΝΕΤ FM,ERT