Υποχρέωση των εστιατόρων να εκδίδουν αποδείξεις και να αποδίδουν τον ΦΠΑ
Έκκληση προς όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης που μιλούν για «στάση πληρωμών προς το Δημόσιο» λόγω της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ απευθύνει η κυβέρνηση ώστε να μην προχωρήσουν σε ενέργειες «που υπονομεύουν τον αγώνα που δίνουμε όλοι και αφορά το μέλλον όλων μας». Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «καταβάλλουμε μια πρωτόγνωρη εθνική προσπάθεια για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Τα φαινόμενα ανομίας και όσοι τα προωθούν βλάπτουν αυτή την προσπάθεια και πρέπει να το αντιληφθούν όλοι».

Γεγονός είναι πάντως ότι την κυβέρνηση ανησυχούν εξαιρετικά τέτοια φαινόμενα, καθώς γνωρίζει ότι και άλλοι κλάδοι, αλλά και απλοί πολίτες, προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό πρακτικά σημαίνει την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων. Το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλές επιχειρήσεις αλλά και πολίτες έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για αυτό το θέμα υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως παρά τω πρωθυπουργώ Ρεγγίνας Βάρτζελη.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ 23% για την εστίαση, μέτρο που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην αγορά, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου τάσσονται υπέρ της απόφασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Συλλόγων και Συναφών Επαγγελμάτων για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει ο ΦΠΑ στο 23%.

Την πρόταση αυτή βέβαια δεν συμμερίζεται το σύνολο των επαγγελματιών, πολλοί από τους οποίους θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τον αυξημένο ΦΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος. Oποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο “λάθος”. Οι πολίτες είναι αυτοί που αναβιώνοντας το κίνημα των αποδείξεων μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές. Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%. Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του εθνικού φορολογικού συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών, όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών», καταλήγει η ανακοίνωση.Πηγή: Express.gr