Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον εθνικό σύλλογο Βουλγαρίας

Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2010, στην έδρα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, στη Σόφια θα υπογραφτεί ένα «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» (ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ αφενός ανάμεσα στην Πρόεδρο του ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ κυρία ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΝΤΟΚΟΒΣΚΑ, αφετέρου στους εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας της Αθήνας (εκπρόσωπος κυρία Σόνια Δροσοπούλου, μέλος του Δ.Σ. και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων) του Πειραιά (εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Τσουρούλης, μέλος του Δ.Σ. και επικεφαλής της ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας στο CCBE - Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης) και Θεσσαλονίκης (εκπρόσωπος ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Μανόλης Λαμτζίδης συνοδευόμενος από τους κ. Ελ. Μυλωνά και Γεώργιο Τσαραμπουλίδη, μέλη του Δ.Σ.) .

Στο κείμενο του «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ» αναφέρονται τα ακόλουθα:

«…Το κοινό συμφέρον των μελών των συμβαλλομένων δικηγορικών Συλλόγων επιβάλλει τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων Δικηγόρων.

 

«…η ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα της δράσης των δύο πλευρών…» και για την εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών συμφωνούν:

 

«1. Τα μέρη θα αναπτύξουν μεταξύ τους στενή συνεργασία και θα διατηρούν συνεχή επικοινωνία για τις δράσεις , τις οποίες θα αναπτύσσουν το κάθε ένα ξεχωριστά προκειμένου να εξασφαλίζουν την αλληλοβοήθεια και να αλληλοσυμπληρώνουν τις προσπάθειές τους στα πεδία που αφορούν στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

 

2. Τα μέρη θα ανταλλάσσουν πληροφορίες κατά τακτό και συστηματικό τρόπο καθώς και ενημερωτικό υλικό για θέματα νομικής, τεχνικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως και ειδικότερα θα αποστέλλουν στο άλλο μέρος αντίγραφα των εκδόσεών τους.

 

3. Τα μέρη θα διοργανώνουν σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες για νομικά θέματα καθώς επίσης και διοργάνωση, στη βάση ειδικής συμφωνίας, κύκλων επιμόρφωσης και πρακτικής Εξάσκησης Ελλήνων και Βουλγάρων Δικηγόρων στην έδρα της άλλης πλευράς.

 

 

4. Τα μέρη θα μελετούν προγράμματα κοινών δραστηριοτήτων και θα προτείνουν στα Διοικητικά Συμβούλια των μερών την εκτέλεση αυτών.

 

5. Τα μέρη θα διοργανώνουν, μετά λεπτομερή επεξεργασία της οικονομικής πλευράς του θέματος, προγράμματα ανταλλαγής κυρίως νέων δικηγόρων των δύο πλευρών και με αντικείμενο την εξοικείωσή τους με το δίκαιο και τη γλώσσα της άλλης πλευράς αλλά και την ενασχόλησή τους με πολιτιστικές δραστηριότητες.

 

6. Τα μέρη θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ενώπιον των Κυβερνήσεων των δύο χωρών για θέματα που αφορούν την δικαστική συνδρομή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας…»

Μετά τη λήξη της τελετής υπογραφής του «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ» η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε για τη ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ (ΠΛΟΒΝΤΙΒ) προκειμένου τα μέλη της να παρακολουθήσουν Εθνική Διάσκεψη των Βουλγαρικών Συλλόγων με «Προβλήματα κατά την εφαρμογή του θεσμού της παροχής δωρεάν ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα 20/11/2010.

Στο χαιρετισμό που θα απευθύνει ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Μανόλης Λαμτζίδης θα παρουσιάσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που ισχύει για το θεσμό στην Ελλάδα και ορισμένα στατιστικά στοιχεία από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καθώς και τις ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν σήμερα με συνέπεια σημαντικές κοινωνικές ομάδες να στερούνται απολύτως της πρόσβασης στο αγαθό της δικαιοσύνης σε ορισμένες υποθέσεις (φορολογικές και διοικητικές διαφορές κλπ.)

Τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ Ελληνικών και Βουλγαρικών Συλλόγων, στο οποίο προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα και βήματα προσέγγισης των δικηγόρων των δύο πλευρών , και ότι αυτή η πρωτοβουλία λαμβάνεται μέσα στο χρόνο, κατά τον οποίο συμπληρώθηκαν 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επέτειος , η οποία αποτέλεσε αφορμή επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στη Σόφια, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Παρβάνοφ , ενώ εγκαινίασαν από κοινού ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό «φόρουμ», που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, 26ης Οκτωβρίου 5, 54626, Θεσσαλονίκη

Booking.com