Υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας ο Ερντογάν
Τον ισχυρότερο θώκο της τουρκικής προεδρίας θα διεκδικήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το κυβερνών κόμμα AKP, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο και στις οποίες για πρώτη φορά θα είναι το εκλογικό σώμα εκείνο που θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο και όχι το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής ήδη από τον πρώτο γύρο της 10ης Αυγούστου, με ποσοστό 56%.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος θα εκλεγεί απευθείας από το εκλογικό σώμα και όχι από το κοινοβούλιο, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Η προεδρία είναι περισσότερο ένα συμβολικό αξίωμα και ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ ενός συστήματος που θα δίνει στον πρόεδρο περισσότερες εξουσίες.

Οι κομματικοί κανονισμοί δεν επιτρέπουν στον 60χρονο πρωθυπουργό που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003 να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Ερντογάν που είναι η κυρίαρχη φυσιογνωμία της τουρκικής πολιτικής σκηνής την τελευταία δεκαετία, θα καταφέρει να διατηρηθεί στην κεφαλή της χώρας για τουλάχιστον άλλα πέντε έτη.

Ο Ντεμίρτας για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο συμπρόεδρος του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ανακοίνωσε ότι θα είναι ο υποψήφιος των Κούρδων στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, στις οποίες το φαβορί είναι ο νυν πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε υποψήφιοι στις εκλογές με τον λαό και τις αρχές μας», δήλωσε ο Ντεμίρτας, βουλευτής και δικηγόρος 41 ετών, στον Τύπο.

Το κόμμα του επεσήμανε, επίσης, ότι ο Ντεμίρτας «θα κρατήσει το πυρσό της μάχης για την ειρήνη» μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα ορίσει σήμερα τον υποψήφιό του, ο οποίος αναμένεται να είναι ο νυν πρωθυπουργός της χώρας.

Εξάλλου τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία όρισαν τον πρώην γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) Εκμελεντίν Ιχσάνογλου κοινό τους υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου υποψήφιος για την προεδρία

Τα δύο κύρια κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης όρισαν επισήμως σήμερα κοινό υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές τον πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Το Λαϊκο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) επιχειρούν να εμποδίσουν την προαναγγελθείσα νίκη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόκειται να επιβεβαιώσει την Τρίτη την υποψηφιότητά του στις εκλογές αυτές, που θα διεξαχθούν στις 10 και τις 24 Αυγούστου.

Οι εκπρόσωποι των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων υπέβαλαν σήμερα τα έγγραφα στα οποία ορίζουν τον κοινό υποψήφιό τους, στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Ο Ιχσάνογλου είναι ο πρώτος υποψήφιος που μπαίνει επίσημα στην κούρσα για την προεδρία.

Ωστόσο οι πιθανότητες αυτού του 70χρονου διανοουμένου, ο οποίος εγκωμιάζεται για τη μετριοπάθειά του, αλλά δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και κυρίως θεωρείται πολύ λίγο "πολιτικός", φαίνονται ισχνές.

Η επιλογή ενός διανοουμένου δεν άργησε να προκαλέσει αναταράξεις στους κύκλους που είναι προσηλωμένοι στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, έστω κι αν ο Ιχσάνογλου έχει ζητήσει ρητά "να κρατηθεί η θρησκεία έξω από την πολιτική".

Γεννημένος στο Κάιρο από Τούρκους γονείς, ο Ιχσάνογλου είναι ένας λόγιος μουσουλμάνος, ο οποίος έχει σπουδάσει Φυσική και έχει εξειδικευτεί στην ιστορία των επιστημών.

Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, θέση από την οποία προώθησε το διάλογο ανάμεσα στο χριστιανικό και το μουσουλμανικό κόσμο.

Αρχάριος στην πολιτική, εξελέγη το 2004 επικεφαλής του ΟΙΔ με τη στήριξη του Ερντογάν. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε επικρίνει έντονα την αδράνεια του ΟΙΔ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που οδήγησε τον Ιούλιο του 2013 στην καθαίρεση του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, συμμάχου της κυβέρνησης της Άγκυρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ