Απάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας στις τουρκικές σειρές

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι ηθοποιοί στις τουρκικές σειρές, που έχουν καθηλώσει θεατές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή , Βαλκάνια και Αμερική, από το ωράριο εργασίας. 

Η πραγματικότητα των εργαζομένων δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το λαμπερό κόσμο της οθόνης.
Για τους περισσότερους ηθοποιούς των τουρκικών σειρών η ζωή δεν είναι τόσο όμορφη όσο παρουσιάζεται μέσα από την οθόνη. Οι εργαζόμενοι, βοηθοί, υπεύθυνοι παραγωγής και οι ηθοποιοί δουλεύουν επί 15-18 ώρες ημερησίως για να γυριστεί το κάθε τηλεοπτικό επεισόδιο 180 λεπτών.  Οι συνθήκες αυτές απειλούν την υγεία και την προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Η ηθοποιός Ελήφ Νουρ Κερκιούρκ μιλώντας στην Dilay Gündoğan από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζει πως πρόκειται για δουλοκρατία. 

«Κανένας Σεβασμός στη Ζωή»
Η πίεση που ασκούν οι εταιρείες παραγωγής στον τομέα της τηλεοπτικής παραγωγής επιφέρει θανάσιμα αποτελέσματα.  Ένα χρόνο πριν ο 26χρoνος καλλιτεχνικός βοηθός της σειράς «Arka Sıradakiler», Selin Erden,  έχασε τη ζωή του όταν αυτοκίνητο της παραγωγής που μετέφερε εργαζόμενους έπεσε πάνω του καθώς ο οδηγός του οχήματος αποκοιμήθηκε. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εργαζόμενος στην τηλεοπτική σειρά Kaçak Gelinler, Engin Küçüktopuz, έπαθε καρδιακή προσβολή μετά από 45 ώρες εργασίας μέσα σε 3 μέρες και τελικά έχασε τη ζωή του. 

Η ηθοποιός θεάτρου, κινηματογράφου, τηλεόρασης και Γενική Γραμματέας του Συνδικάτου Ηθοποιών, Tilbe Saran, αναφέρει χαρακτηριστικά πως μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου οι άνθρωποι δουλεύουν υπό αυτές τις συνθήκες. Και συνεχίζει τονίζοντας, «Εδώ, επίσης, [στην Τουρκία] υπάρχει και η ‘Τουρκική μέθοδος’. Δηλαδή, δεν υπάρχει εμπειρία, τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, δεν υπάρχει σεβασμός στην ίδια τη ζωή».

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδικάτου Πρώην Ηθοποιών Κινηματογράφου, Zafer Ayden,  αναφέρει πως ζούμε έναν φαύλο κύκλο. Κάθε τηλεοπτική σεζόν αρχίζει με 50-70 σειρές και στα μέσα της σεζόν λόγω χαμηλής τηλεθέασης οι μισές σειρές κόβονται. «Μερικοί άνθρωποι από αυτόν το χώρο χάνουν πάρα πολλά λεφτά ενώ άλλοι κερδίζουν εκατομμύρια. Τα εκατομμύρια αυτά είναι ματωμένα» , λέει ολοκληρώνοντας.

Οι συνθήκες εργασίας οδηγούν στα ναρκωτικά;
Τον περασμένο χρόνο ο διασημότερος Τούρκος ηθοποιός και πρωταγωνιστής της σειράς ‘Karadayı’, Kenan İmirzalıoğlu,  καθώς και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί ίδιου βεληνεκούς, κατηγορήθηκαν για χρήση ναρκωτικών ουσιών και σε πλαίσιο επιχειρήσεων συνελήφθησαν. Οι περισσότεροι από αυτούς στις καταθέσεις τους υποστήριξαν πως οι  εξαντλητικές  συνθήκες εργασίας  τους οδήγησαν στη χρήση ουσιών.  Μετά το τέλος της σειράς ο İmirzalıoğlu δήλωσε πως μέχρι να μειωθεί η διάρκεια των τηλεοπτικών επεισοδίων στα 60 λεπτά δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν ρόλο σε τηλεοπτική σειρά.