Αυξάνονται οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο.

Συγκεκριμένα, τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου έφθασαν στη Λέσβο 1.519 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχαν φθάσει 706 και το 2011 μόλις 498. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια υπερτριπλασιάστηκαν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Υπερδιπλασιασμός καταγράφεται στα πρώτο τετράμηνο του 2013 στις αφίξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σταδιακά αυξάνονται και οι αφίξεις επισκεπτών υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο έφθασαν στη Λέσβο 818 Τούρκοι τουρίστες με τα πλοία που είναι δρομολογημένα στη γραμμή Αϊβαλί - Μυτιλήνη και 29 με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
Η πρώτη μαζική άφιξη των Τούρκων επισκεπτών με σκάφη αναψυχής αναμένεται να καταγραφεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι Τούρκοι επισκέπτες αντιμετωπίζουν τη Λέσβο και κυρίως τη Μυτιλήνη ως τουριστικό προορισμό του Σαββατοκύριακου. Είναι γι’ αυτούς μια ευκαιρία για μια σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα των μεγάλων πόλεων που βρίσκονται στα απέναντι τουρκικά παράλια. Πολλές φορές, οι εκδρομές τους έχουν διάρκεια τριών και τεσσάρων ημερών.

Ειδικότερα, γκρουπ Τούρκων (εφοριακών μαζί με τις οικογένειές τους) επισκέφθηκε τη Λέσβο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Τις μέρες τού Πάσχα ήρθε στη Μυτιλήνη οργανωμένο γκρουπ Τούρκων τουριστών για να δει πώς γιορτάζεται το ελληνικό Πάσχα.

Πέρα από τα οργανωμένα γκρουπ, πολλοί είναι και οι μεμονωμένοι επισκέπτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκαν τη Μυτιλήνη 79 Τούρκοι τουρίστες, το Σάββατο 153 και την Κυριακή 38.

Αθροιστικά το συγκεκριμένο τριήμερο καταγράφηκαν 270 αφίξεις, κάτι που σημαίνει πως το Μάιο θα σημειωθούν περισσότερες από 1.000 αφίξεις. Πέρυσι ήταν 887.

Για τη βίζα
Με ικανοποιητικό ρυθμό εξελίσσεται το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας που φθάνουν στο Τελωνείο της Μυτιλήνης. Μόνο το τριήμερο 10 ως 12 Μαΐου χορηγήθηκαν 13 βίζες.

Είναι πρόωρο να κάνουμε εκτιμήσεις για τον αριθμό των αφίξεων στο σύνολο του έτους, ωστόσο η δυναμική που καταγράφεται το πρώτο τετράμηνο είναι εντυπωσιακή. Δεν αναμένουμε να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι αφίξεις, όμως πιστεύουμε πως είναι απόλυτα ρεαλιστική η εκτίμηση ότι θα φθάσουμε στις 35.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα αναμένεται αύξηση των διανυκτερεύσεων, καθώς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που φθάνουν στο νησί από την Πέμπτη ή την Παρασκευή, πραγματοποιώντας δύο ή τρεις διανυκτερεύσεις. Μεγάλη είναι η ζήτηση που υπάρχει και για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Χθες το απόγευμα ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής μάς έλεγε: «Έχω πελάτες που πριν από δύο χρόνια είχαν έρθει στη Λέσβο για μονοήμερες εκδρομές και τώρα έρχονται για τριήμερες και τετραήμερες διακοπές. Αρκετοί είναι και αυτοί που πραγματοποιούν έξι και επτά διανυκτερεύσεις. Τις πολυήμερες εκδρομές πραγματοποιούν κυρίως επισκέπτες από την Κωνσταντινούπολη, το Εσκί Σεχίρ και την Άγκυρα.»

Θέλουν ανοιχτά μαγαζιά
Ο κ. Λαζαρής τονίζει πως οι Τούρκοι επισκέπτες δυσανασχετούν όταν δεν μπορούν να ψωνίσουν τα προϊόντα που θέλουν. Το ενδιαφέρον τους κυρίως εστιάζεται σε τοπικά προϊόντα, όπως είναι τα ούζα, τα τυριά, το λάδι και τα κεραμικά. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν για παπούτσια και καλλυντικά. Χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Λαζαρής: «Οι Τούρκοι δεν έχουν υπόψη τους τα δεδομένα των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων. Δεν κατανοούν πως περισσότερες ημέρες και ώρες λειτουργίας σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, διότι σκέπτονται με τα τουρκικά δεδομένα, όπου τα καταστήματα ανοίγουν το πρωί και είναι ανοιχτά ως αργά το βράδυ.»