Ερντογάν κατά Τσόμσκι, Τσόμσκι κατά Ερντογάν

Τη δική του απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο αμερικανός διανοούμενος και καθηγητής του ΜΙΤ, Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες του Ερντογάν ότι έχει «άγνοια» και ότι «συμπαθεί τους τρομοκράτες».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε πρώτος, μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου, με τον τίτλο «Δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος», που υπέγραψαν 1.128 ακαδημαϊκοί από 89 χώρες και από την Τουρκία, ανάμεσά τους και ο Τσόμσκι, με το οποίο ζητούσαν από την Αγκυρα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές, επισημαίνοντας τον μεγάλο αριθμό άμαχων θυμάτων και καλούσαν την κυβέρνηση να ξαναρχίσει άμεσα τον ειρηνευτικό διάλογο για τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, που κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο.

Οργισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο των Τούρκων διπλωματών, ξεσπάθωσε εναντίον τους , υποστηρίζοντας ότι τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν τις διαπράττει το κράτος, αλλά οι τρομοκράτες:

Παρά όλα τα δεδομένα, αυτό το πλήθος των ανθρώπων, που αυτοαποκαλούνται ακαδημαϊκοί, κατηγορούν το κράτος με την ανακοίνωση τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσκαλούν ξένους παρατηρητές να καταγράψουν τα γεγονότα. Αυτή είναι νοοτροπία αποικιοκρατών...

Ε, εσείς οι λεγόμενοι διανοούμενοι! Δεν είστε πεφωτισμένοι άνθρωποι, είστε σκοτεινοί. Δεν θυμίζετε σε τίποτα διανοούμενους. Είστε ανίδεοι και σκοτεινοί, και δεν ξέρετε καν για τα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά. Εμείς γνωρίζουμε αυτά τα μέρη,  όπως ξέρουμε την διεύθυνση του  σπιτιού μας.

Το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι με τους Κούρδους, αλλά με την τρομοκρατία, ισχυρίστηκε ο Ερντογάν και απηύθυνε πρόσκληση στους ξένους διανοούμενους που υπέγραψαν το κείμενο, να επισκεφθούν την Τουρκία.

Εκανε δε ειδική αναφορά στον Νόαμ Τσόμσκι:

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε αυτούς τους ακαδημαϊκούς: "Με το να βάζετε την υπογραφή σας σε ένα στεγνό χαρτί δεν σημαίνει τίποτα. Ελάτε στην Τουρκία"[...]  Δεν θα έπρεπε να υπογράφουν τέτοιες διακηρύξεις επί ματαίω. Είμαστε έτοιμοι να τους πούμε τι ακριβώς συμβαίνει στα νοτιοανατολικά από το Α μέχρι το Ω. Θα έπρεπε να δουν με τα ίδια τους τα μάτια εάν το πρόβλημα είναι η καταστρατήγηση του κράτους δικαίου ή η ομηρία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών μας από την τρομοκρατική οργάνωση (εννοώντας το PKK)...

Ας προσκαλέσει ο πρέσβης μας στις ΗΠΑ τον Τσόμσκι, που έχει κάνει δηλώσεις για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ας τον φιλοξενήσουμε στην περιοχή... Ο Τσόμσκι μπορεί να δει με τα ίδια του τα μάτια τι συμβαίνει στην Τουρκία και όχι με τα μάτια της "πέμπτης φάλαγγας". Ας έρθουν αυτοί οι ακαδημαϊκοί στην Τουρκία- είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να τους δείξουμε την πραγματική εικόνα...

Με email  του στον Guardian ο Νόαμ Τσόμσκι απέρριψε ορθά-κοφτά την πρόσκληση:

Εάν αποφασίσω να πάω στην Τουρκία δεν θα είναι μετά από δική του πρόσκληση, αλλά όπως συχνά έχω κάνει στο παρελθόν, μετά από πρόσκληση των πολλών θαρραλέων αντιφρονούντων, συμπεριλαμβανομένων και Κούρδων που υφίστανται άγριες επιθέσεις επί πολλά χρόνια

Στην ανοικτή επιστολή τους οι διανοούμενοι σημείωναν ότι ο Ερντογάν έχει κηρύξει τον πόλεμο στον λαό του: «Η ευθύνη για την παρούσα κρίση ανήκει ευθέως στον Ερντογάν» σημείωναν «που θεωρεί τους Κούρδους- είτε πρόκειται για το κόμμα HDP (που κέρδισε 81 έδρες στις εκλογές) είτε για το PYD στη Συρία είτε για το PKK- ως εμπόδιο στα σχέδια του να διασφαλίσει την απόλυτη εξουσία...».

Την ίδια θέση υποστήριξε σήμερα και ο Τσόμσκι στην απάντηση του στον Guardian:

Η Τουρκία κατηγορεί το Ισλαμικό κράτος (για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο ο Ερντογάν βοηθά με πολλούς τρόπους, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και το Μέτωπο al Nusra- που δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους. Και μετά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων καταδικάζουν τα εγκλήματα του εναντίον των Κούρδων - που τυχαίνει να είναι η βασική χερσαία δύναμη η οποία πολεμά το Ισλαμικό κράτος και στη Συρία και στο Ιράκ. Υπάρχει ανάγκη να πω τίποτε άλλο;

Κι ενώ η εισαγγελία στην Κωνσταντινούπολη κίνησε νομικές διαδικασίες κατά των 1.128 ακαδημαϊκών  επειδή «προσέβαλαν τους θεσμούς του τουρκικού έθνους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης» και επειδή  σύμφωνα με το άρθρο 7 έκαναν προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Ερντογάν επανήλθε σήμερα απευθύνοντας άλλη μια κατηγορία κατά των διανοούμενων, αυτή την φορά επειδή «εμποδίζουν την κατασκευή νέων φραγμάτων στη χώρα»(!).

Μιλώντας σε κοινή εκδήλωση για τα εγκαίνια 99 φραγμάτων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε άλλη μια ευκαιρία:

Εμφανίστηκε μια ομάδα που αυτοαποκαλούνται ακαδημαϊκοί και σπέρνουν το μίσος κατά του κράτους και του έθνους παίρνοντας δημοσίως το μέρος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης (του PKK). Αδελφοί μου, ξέρετε ποιοι, ποια ομάδα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός αυτών των φραγμάτων; Είναι η αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση και οι πολιτικοί και οι ακαδημαϊκοί που την στηρίζουν...

Και στη συνέχεια μπέρδεψε κι άλλους εχθρούς του στις θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του: 

«Σε ότι αφορά στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια», είπε, «ξέρω τι κάνουν αυτοί οι λεγόμενοι ακαδημαϊκοί για να ανατρέψουν τα σχέδια. Ακτιβιστές της Greenpeace εδώ και εκεί πάντα προσπαθούν να καταφέρουν να τα μπλοκάρουν. Εμείς αγαπάμε το «πράσινο» πολύ περισσότερο από αυτούς που έχουν την λέξη "πράσινο" στην ονομασία τους. Το όνομα τους είναι Greenpeace. Εμείς είμαστε "πράσινοι" με την αυστηρή έννοια. Αυτά τα φράγματα θα προσδώσουν ξεχωριστή ομορφιά στο περιβάλλον».

Πολλοί βέβαια- μεταξύ αυτών και επενδυτές- αμφισβητούν την προεδρική εκτίμηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φράγμα Ilısu, η κατασκευή του οποίου θα προκαλέσει την εξαφάνιση του 80% μιας πόλης 12.000 ετών στις όχθες του Τίγρη, όπου βρίσκονται σπηλιές από την νεολιθική εποχή, ρωμαϊκά ερείπια και μεσαιωνικά μνημεία.

Ολα θα πλημμυρίσουν και η Hasankeyf στην νοτιοανατολική επαρχία Batman, θα βυθιστεί κάτω από το νερό.

Η θεμέλιος λίθος για το έργο μπήκε το 2006 και έκτοτε το έργο έχει περάσει από τα σαράντα κύματα. Λόγω των τεράστιων επιπτώσεων στο περιβάλλον οι Ευρωπαίοι πιστωτές απέσυραν την υποστήριξη τους το 2008, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η έναρξη των εργασιών για δυο χρόνια.   

«Εγώ ξέρω τι υπέφερα γι αυτό το φράγμα» διακήρυξε ο Ερντογάν. «Και ο υπουργός μου και οι εργολάβοι το ξέρουν. Εχουν κάνει τα πάντα (για να το εμποδίσουν). Αλλά παρόλα αυτά, εμείς κτίζουμε το φράγμα, θα το κτίσουμε και θα το ολοκληρώσουμε. Αυτοί καταστρέφουν, εμείς κτίζουμε. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας».  (efsyn.gr)