Νταβούτογλου: Η επιθυμία της Τουρκίας είναι οι σχέσεις με την Ελλάδα να τοποθετηθούν σε ένα νέο πλαίσιο

Η επιθυμία της Τουρκίας είναι οι σχέσεις με την Ελλάδα να τοποθετηθούν σε ένα νέο πλαίσιο, εντός του οποίου θα ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις και θα συζητούνται τα προβλήματα,δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτγολου, σε ομιλία του, χτες το βράδυ, στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

"Συνεχίζοντας τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, για ένα πλαίσιο που θα φέρει μια μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο και θα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντά μας" υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι "ο στόχος μας στην Κύπρο είναι σαφής. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια λύση που θα φέρει τη μόνιμη ειρήνη και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τότε όμως, θα συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για πιο αποτελεσματική προβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, στη διεθνή κοινότητα και άρση των περιορισμών που στρέφονται εναντίον της".

 

Ως προς τις σχέσεις με την ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι "από στρατηγικής πλευράς η ενταξιακή πορεία μας είναι σημαντική" και υπογράμμισε: "Δίνουμε το εξής μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει σήμερα μπροστά της μια στρατηγική επιλογή. 'Η θα γίνει μία παγκόσμια δύναμη, σημαντική και δραστήρια από πολιτική και στρατηγική άποψη, ανταγωνιστική από οικονομική πλευρά και αφομοιωτική πολιτισμικά ή θα είναι μία ηπειρωτική δύναμη, με μειωμένη πολιτική επιρροή και οικονομική ανταγωνιστικότητα και εσωστρεφής από πολιτισμική άποψη. Υπό αυτή την έννοια η ένταξη της Τουρκίας θα έχει το χαρακτήρα εξέτασης για την ΕΕ. Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει μεγάλη στρατηγική δύναμη και δίχως την ΕΕ. Υπάρχει όμως σημαντικό στρατηγικό βάρος που μπορεί να προσθέσει η Τουρκία, στην Ευρώπη".