«Ο τουρκοκυπριακός λαός πάντα επιδεικνύει βούληση για συμβιβασμό»

«Η Ελληνοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν προσέγγισε θετικά τις συνομιλίες, ενώ η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου μετείχε σε αυτές επιζητώντας μία δίκαιη λύση» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «περιμένουμε από την Ελλάδα να είναι πολύ πιο δραστήρια».

Αναχωρώντας για τα κατεχόμενα της Κύπρου, ο Ερντογάν είπε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός πάντα επιδεικνύει βούληση για συμβιβασμό, αλλά δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει την ίδια βούληση».

«Η ΤΔΒΚ, με τη δημοκρατική της κρατική δομή που στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο και με την οικονομία της που ολοένα ενισχύεται, συνιστά υπόδειγμα για την ανατολική Μεσόγειο. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τους άδικους περιορισμούς που αντιμετωπίζει, η ΤΔΒΚ καλύπτει τη διαφορά που έχει με την ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτό παράλληλα με την ανάπτυξη της Τουρκίας» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «οι ομοεθνείς μας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ με την παροχή ύδατος σε μερικούς μήνες με τρόπο υποθαλάσσιο και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που θα ακολουθήσει».

Κατά τις τελετές ορκωμοσίας και παράδοσης- παραλαβής του νεοεκλεγμένου Προέδρου Ερντογάν την περασμένη Πέμπτη στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος που πήρε μέρος στην τελετή, είχε μεταφέρει συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη προς τον κ. Ερντογάν.

Στην επιστολή, εκτός από τα συγχαρητήρια για την εκλογή, διατυπωνόταν και η άποψη για πρωτοβουλίες εκ μέρους της Άγκυρας σχετικά με τη διευκόλυνση της επίλυσης του Κυπριακού. Η επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα θεωρούνταν από την Αθήνα και τη Λευκωσία ένα πρώτο βήμα από το οποίο θα εκφραζόταν η αντίδραση Ερντογάν στην επιστολή Αναστασιάδη.(ΑΜΠΕ)