Πέθανε ο τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ

Σε ηλικία 92 ετών πέθανε ο Γιασάρ Κεμάλ, «ο Καζαντζάκης της Τουρκίας», όπως συνήθιζε να λέει άλλος ένας σημαντικός Τούρκος λογοτέχνης, ο Ντεμιρτάς Τζεϊχούν,  για τον συντοπίτη του συγγραφέα.

Ο Κεμάλ νοσηλευόταν από τις 14 Ιανουαρίου στην εντατική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Τσάπα της Κωνσταντινούπολης με προβλήματα πνευμονίας και αρρυθμίας στην καρδιά.

Από τα 'Αδανα ξεκίνησε η μεγάλη πορεία του Γιασάρ Κεμάλ. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Ιντζέ Μεμέντ», το 1955, ήταν η αρχή για μία εργογραφία η οποία είχε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα πάθη του, αλλά σε ένα σκηνικό στοιχείων και παραδόσεων από την ιδιαίτερη πατρίδα του Γιασάρ Κεμάλ.
«Το μυθιστόρημα είναι ο άνθρωπος και όσο υπάρχει αυτός, δεν εξαντλείται η πηγή για έναν μυθιστοριογράφο» έλεγε ο Γιασάρ Κεμάλ σε συνεντεύξεις του και συνήθιζε να υπογραμμίζει ότι «τα πρώτα μυθιστορήματα είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια».

Η πορεία του Γιασάρ Κεμάλ έχει να επιδείξει πολλά δείγματα γραφής από τα πάθη του ανθρώπου που δεν περιγράφονται μόνο στο χώρο των Αδάνων, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Όπως γίνεται στο μυθιστόρημά του «Θυμωμένη Θάλασσα» που αναφέρεται στη σχέση ενός ψαρά με ένα δελφίνι την εποχή της μεγάλης σφαγής των δελφινιών στην Κωνσταντινούπολη. Όπως επίσης γίνεται στην τετραλογία του «Η Ιστορία ενός νησιού» η οποία έχει για σκηνικό ένα νησί στη θάλασσα του Μαρμαρά που εγκατέλειψαν οι Έλληνες κάτοικοί του με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά το 1923.

Από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Τουρκίας ήταν ο Γιασάρ Κεμάλ, ο οποίος μαζί με τους Ναζίμ Χικμέτ και Αζίζ Νεσίν, είναι από τους πιο γνωστούς Τούρκους στο εξωτερικό μέσω των μεταφράσεων των βιβλίων τους. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα.

Φορέας διπλής πολιτιστικής παράδοσης, έχει χαρακτηριστεί "ο πιο Τούρκος από τους Κούρδους συγγραφείς", και "ο πιο Κούρδος από τους Τούρκους συγγραφείς". Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και πολυδιαβασμένος στην Ελλάδα.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: "Ο μεσόστυλος", "Χρώματα της ζωής και της γραφής", "Ο τσακιτζής", "Φύγανε και τα πουλιά", "Η θυμωμένη θάλασσα", "Οι αγάδες του Ακτσάσαζ", "Η ιστορία του νησιού","Ιντζέ Μεμέτ", "Ο θρύλος των χιλίων ταύρων".

ΑΜΠΕ