«Σημαντικό επίτευγμα η προσωρινή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα»

Στους ισχυρούς πολιτιστικούς, συναισθηματικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιράν αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά τη συνάντησή τους στην Τεχεράνη.

Όπως είπε ο κ.Βενιζέλος «έχουμε την ευελιξία και τη βούληση να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ήδη υπάρχουσες διμερείς μας σχέσεις. Και έχουμε πολλές δυνατότητες». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «αυτή η επίσημη συνάντηση, εδώ στην Τεχεράνη, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για εμένα να υπογραμμίσω, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στενούς μας ιστορικούς δεσμούς. Αντιπροσωπεύουμε, και οι δύο, δύο ιστορικούς πολιτισμούς και αυτό το κοινό ιστορικό παρελθόν συνιστά μια εξαιρετική και κοινή βάση, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον».

Αναφορικά με το κύριο διεθνές ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι « για εμάς η προσωρινή συμφωνία αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα» και πρόσθεσε ότι «τώρα η δέσμευσή μας, το όραμά μας και η αποφασιστικότητά μας είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών και η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού και για την άρση των κυρώσεων».