Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις
Για τις 4 το απόγευμα είναι καταρχήν προγραμματισμένη, η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της χώρας.

Χθες τα ξημερώματα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα συνεχίζονται και είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα. Διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες». Aυτά τόνισε, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Ενώ, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνίας, εξέφρασε χθες από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προθεσμίες, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ανάγκη αναχρηματοδότησης της χώρας και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

"Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών", ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Χωρίς αυτές, τόνισε ο Α. Αλταφάζ, "δεν έχει κανένα νόημα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάζουν, μιλώντας αορίστως".

Η ελληνική ηγεσία έχει ορισμένες δεσμεύσεις που με σχολαστικότητα θα πρέπει να τις σεβαστεί, τόνισε επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.(ΑΠΕ)