Τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Β. Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη αποστολή με 42 επιχειρηματίες, στις 3 και 4 Απριλίου.

Η μεγαλύτερη αποστολή Τούρκων επιχειρηματιών που έχει έρθει ποτέ στη Βόρεια Ελλάδα επισκέπτεται τη χώρα μας στις 3-4 Απριλίου, όπου συνολικά θα συμμετάσχουν 42 εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων της γείτονος, καθώς και η ηγεσία της TUGIAD, της Ενωσης Νέων Επιχειρηματιών της Τουρκίας.

Η TUGIAD είναι η μοναδική ανάλογη ένωση για νέους επιχειρηματίες στην Τουρκία, απαριθμεί 850 επιχειρήσεις-μέλη, οι οποίες είναι κυρίως εξωστρεφείς (εξάγουν σε εκατό χώρες διεθνώς) και δραστηριοποιούνται σε εξήντα διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις-μέλη της πραγματοποιούν σε ετήσια βάση εξαγωγές 18 δισ. δολαρίων και εισαγωγές 23 δισ. δολαρίων.

Στην επιχειρηματική αποστολή, η οποία θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, θα είναι παρών και ο πρόεδρός της, Ali Yucelen, καθώς και σχεδόν όλο το Δ.Σ. της.
Οι 42 επιχειρηματίες, οι οποίοι θα συναντήσουν στη συμπρωτεύουσα Ελληνες ομολόγους τους κατά τη διάρκεια Επιχειρηματικού Συμποσίου, ασχολούνται με κατασκευές, τουρισμό, real estate, μεταφορές, χημικά προϊόντα, μεταποίηση κ.α.
Η διοργάνωση της αποστολής βρίσκεται υπό τη «σκέπη» της TUGIAD από την τουρκική πλευρά και υπό την οργανωτική ευθύνη του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος από την ελληνική πλευρά.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται να είναι ενισχυμένη η παρουσία του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος στη φετινή ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το Επιμελητήριο να καταλάβει εκθεσιακό χώρο περίπου 1.000 τ.μ., όπου θα στεγαστούν τουρκικές επιχειρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

ΔΕΘ
Μάλιστα, η διοίκηση του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου πιθανότατα θα συντονίσει και την υλοποίηση απευθείας επιχειρηματικών επαφών με Έλληνες συναδέλφους τους για τους Τούρκους εκπροσώπους επιχειρήσεων, οι οποίοι θα βρεθούν στη ΔΕΘ.
Να σημειωθεί ότι συνολικά οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, τα έπιπλα, την ένδυση, τις μαρίνες και τη χαρτοβιομηχανία (Ziraat, Koton, Istikbal, Beymen, Trakya Cam, Ekol Logistik κ.α.), με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη επένδυση αφορά την τράπεζα Ziraat (περίπου 17 εκατ. ευρώ) με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.

Ημερησία