Τούρκοι και Έλληνες κολύμπησαν για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας

25 Τούρκοι και 21 Έλληνες κολύμπησαν για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, στα ανοιχτά του Αιγαίου και με τουρκικές και ελληνικές σημαίες στα χέρια τους έδωσαν μηνύματα για την ειρήνη στον κόσμο.

21 Έλληνες κολυμβητές από την Σύμη και 25 κολυμβητές από τη Ντάτσα της Τουρκίας κολύμπησαν στα γαλάζια νερά του Αιγαίου για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Το Αιγαίο είναι θάλασσα φιλίας

«Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας έχει μεγάλη σημασία για τον κόσμο και την Τουρκία. Στην Ντάτσα η θερμοκρασία σήμερα είναι 14 βαθμούς. Μέσα στον χειμώνα ζούμε το καλοκαίρι. Θα συνεχίσουμε την εκδήλωση μας και του χρόνου. Επίσης, φέτος περιμένουμε περισσότερο ενδιαφέρον για την κολυμβητική εκδήλωση, την οποία διοργανώνουμε την 1η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, με την συμμέτοχη των Ελλήνων γειτόνων μας», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu o έπαρχος της Ντάτσα Hamdi Üncü, για τον 5ο Διεθνή Κολυμβητικό Χειμερινό Μαραθώνιο Ανοιχτής Θάλασσας.

Από την άλλη ο αντιδήμαρχος της Ντάτσα Sami Bircan εφιστώντας την προσοχή στο ότι το Αιγαίο είναι θάλασσα φιλίας που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι και οι Έλληνες από κοινού, «η συμμέτοχη των Ελλήνων σε αυτή την εκδήλωση που αποσκοπεί στο να προστατέψει την θάλασσα, είναι πολύ σπουδαίο. Ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων είναι να ενισχύσουμε την ειρήνη και τη φιλιά ανάμεσα στις δυο χώρες» είπε.

«Καθώς κολυμπούσα ξέχασα όλες τις διάφορες μεταξύ μας»

Η μικρότερος κολυμβητής ανάμεσα σε 46 κολυμβητές ήταν 16 χρονών, ενώ ο μεγαλύτερος 74 χρονών. Η 73χρονη Ελένη Κολοκοτρώνη επισημαίνοντας ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας για τους Τούρκους και τους Έλληνες δήλωσε: «συμμετέχω σε αυτή την εκδήλωση που διοργανώνεται στην Ντάτσα εδώ και πέντε χρόνια.Χάριν σε αυτή την εκδήλωση απέκτησα πολλούς Τούρκους φίλους».

Η Zeynep Davaz, μάλιστα, από την άλλη συμπλήρωσε: «Να κολυμπώ στην θάλασσα με έναν Έλληνα γείτονα με κάνει να νιώθω σαν να είμαστε από την ίδια οικογένεια ψαριών. Εγώ κολύμπησα με την 73χρονη Ελένη. Καθώς κολυμπούσα ξέχασα όλες τις διάφορες μεταξύ μας».